tisdag 9 november 2010

En skön bak-dag!

Choklad- och hasselnötskakor
Färdigt på: 1 tim 20 min
Ingredienser
0.25 sats farmors småkakor (se nedan)
50 g mörk kvalitets choklad 70%
50 g hasselnötter
Farmors småkakor:
7 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker
400 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Gör så här

1. Börja med att blanda ihop degen till farmors småkakor: Blanda vetemjöl, potatismjöl och strösocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.

2. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, varmluft.

3. Hacka chokladen och hasselnötterna grovt (spara några hela att sätta i kakorna) och knåda ihop med degen.

4. När degen vilat färdigt, rulla små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en nöt i varje kaka.

5. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.

Det här receptet gjorde jag och mamma idag, bland annat. Vi har även bakat bullar, kanelkakor och kolasnittar. Hela dagen har vi bara bakat och det har varit mysigt samt smakat gott! ;-) Nu har jag gott om både kakor och bullar att frysa in. Jag gillar´t! Dessutom doftar det ju nybakat i hela huset. Det har ju varit så trist väder så det har verkligen varit en perfekt dag för att göra sådant här.

Snart kommer C hem och då ska vi laga mat. Han kommer nog bli ganska lycklig när det finns så många nybakade saker att smaka på! Vad har ni gjort idag?



1 kommentar: