torsdag 28 januari 2010

Artikel från LT.
Sodad och hans hund hjälpte livlös man DISKUTERA: Vid vilka tillfällen skulle du hjälpa en nödställd?

En äldre man föll ihop livlös mitt i Hovsjö i söndags. Sodad Iskander försökte rädda mannen med hjärt- och lungräddning, efter att Sodads hund Ceasar Maximus hittat mannen.
– Men jag var inte först på platsen. Många måste ha sett honom, men gjorde inget.

Relaterat

Sodad Iskander och hans hund Ceasar Maximus hade varit ute på en lång promenad runt Hovsjö då Ceasar stack iväg ylande mot en parkbänk, i stället för mot porten.
– Jag såg att det låg en man i snön och jag såg att Ceasar slickade honom i ansiktet.
Sodad sa åt hunden att sluta och gick fram för att ­titta till mannen. Den relativt store mannen låg helt livlös med två matkassar bredvid sig.
– Jag har jobbat som ­väktare så jag kan hjärt-lungräddning. Jag kunde inte tänka mig att han legat så värst länge innan vi kom, men mannen var blå i ansiktet och läpparna lila och han andades inte och var stel. Jag förstod att hjärtat stannat, ringde 112 och försökte själv med upplivning.

Efter tio minut­er kom räddningstjänsten och lite senare ambulans­personal.
– Efter ett tag hörde jag att de sa att de kände puls. Så jag kände mig riktigt upprymd och glad när de åkte med ­honom till sjukhus. Senare fick han höra att mannen avled i ambulansen på väg till sjukhus.

Vi möter Sodad vid parkbänken där mannen låg livlös. Bänken ligger utanför en föreningslokal, och vid ­bänken går en stor gångväg. Sodad visar var i snön ­mannen låg och var de båda matkassarna stod. Den lilla Jack Russel/chihuahuan ­Ceasar Maximus känner igen sig och klättrar upp på ­bänken. Sodad skakar på ­huvudet:
– Hade någon av de ­människor som jag mötte på gångvägen tagit tag i mannen hade han säkert klarat sig. Jag mötte fyra fem personer ­innan Ceasar ­reagerade. Vi kom från andra hållet och jag hade inte sett honom om inte hunden hjälpt till.

Sodad ­berättar att hans lilla följe­slagare ­Ceasar Maximus ­verkar ha ett sjätte sinne, och att det var typiskt att han ­reagerade:
– Han har upptäckt bränd­er och bilinbrott tidigare. Det är en vaken hund.

Men även om Ceasar var den som reagerade var det inte svårt att finna mannen som låg några meter från en stor gångväg, i minus tio ­grader mitt på ljusa dagen
i söndags.
– De måste ha sett honom, de kanske trodde att han var utslagen. Men det spelar ingen roll, man kan inte låta ­någon ligga och frysa i den här kylan. Det är med sorg i hjärtat jag tänker på att ­ingen brydde sig.
– Men det är bra att visa för ungarna här uppe att man faktiskt försöker hjälpa till. Nu var det tragiskt att han dog, kanske får det här fler att tänka till.

Den här killen känner jag och har absolut inte svårt att förstå eller tro att han skulle göra en sådan här sak. Det är en sann människovän. När jag var yngre så ägde han en kiosk i området där jag bodde och vi ungdomar hängde där jämt och snackade med "sudden". Ibland tror jag att det bidrog till mindre bråk att vi hade honom och hans kiosk att hänga vid. En riktigt bra kille! (Artikeln var skriven av en Jalmar Carlson. Jag kopierade den härifrån.)

2 kommentarer: